Ən xeyirli səhər yeməyi hansıdır?
“Səhər yeməyi yuxudan sonra günün ilk yeməyindən daha çox şeydir, o, orqanizmdə metabolik proseslərin başlanmasında, rifahımızı, enerji səviyyələrimizi və gün ərzində məhsuldarlığımızı təyin etmək üçün əsas addımdır”.
Yeniavaz.com xəbər verir ki, bu barədə pediatr və diyetoloq İrina Yuzup lenta.ru-ya müsahibəsində deyib.
Mütəxəssis izah edib ki, optimal səhər yeməyi kifayət qədər zəngin olmalıdır, lakin həzm sistemini çox yükləməməlidir:
“Mürəkkəb karbohidratlar, zülallar və sağlam yağlar balansını qorumaq vacibdir. Səhər pəhrizinizdən yüksək glisemik indeksi olan qidaları - şirin qazlı içkilər, şirniyyatlar, bişmiş məmulatları xaric etməlisiniz. Onlar insulinin kəskin şəkildə sərbəst buraxılmasına səbəb olur, enerji səviyyəsinin sürətlə azalmasına və sonradan aclıq hisslərinə səbəb olur.
İdeal səhər yeməyi seçimi suda və ya süddə az miqdarda meyvə və ya giləmeyvə ilə bişmiş tam taxıl sıyığı olardı. Bu səhər yeməyi bədəni sağlam karbohidratlar, lif və mikroelementlərlə təmin edir. Sıyığa qoz-fındıq və ya toxum əlavə etmək onun qida dəyərini artırır və daha uzun müddət toxluq hissini saxlamağa kömək edir”.
Bundan əlavə diyetoloq əlavə edib ki, zülal və vitaminlərlə zəngin olan yumurta əla enerji və əvəzolunmaz amin turşuları mənbəyidir: