“Qəhvə və fast food asılılığa səbəb ola bilər”
Medianews.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, bunu diyetoloq Elena Solomatina deyib.
“Yaşıl çay istisna olmaqla, tərkibində kofein olan istənilən içkilər asılılıq yarada bilər. Kofein adenozinin antaqonistidir, eyni reseptorlar uğrunda yarışırlar. Kofein sinir sistemini həyəcanlandırır, adenozin isə əksinə onu sakitləşdirir. Böyük miqdarda kofein qəbulunu görən orqanizm öz antaqonistini daha çox istehsal edərək kompensasiya etməyə çalışır və nəticədə insan kofe içir, lakin artıq kömək etmir və getdikcə daha çox içmək məcburiyyətində qalır. Və nəticədə belə içkilər olmadan normal fəaliyyət göstərə bilmirik”, – deyə Solomatina bildirib.
Diyetoloqun fikrincə, şəkər xüsusilə də yağlarla birləşdikdə asılılıq yarada bilər. Bu birləşmə yalnız desertlərdə deyil, həm də fast foodda olur. Bir çox cəhətdən,
Solomatinanın izah etdiyi kimi, burada səbəb bədənin yüksək enerjili qida qəbul etməkdə maraqlı olması və böyük miqdarda dopamin istehsal edərək yağların və şəkərin qəbuluna cavab verməsidir. Ancaq bu “qısa” dopamindir və çox keçmədən bədən yeni hissələr tələb etməyə başlayır.
Diyetoloq qeyd edib ki, duzdan da asılılıq var.