AZ

Bu 10 qida xərçəngdən qoruyur - ALİMLƏR AÇIQLADI

Yulaf əzməsi, noxud, gavalı və moruq bağırsaq xərçənginin inkişaf riskini azaldan  lif tərkibinə malikdir.

 

Oxu24.com xəbər verir  ki, bu barədə Daily Mail-ə britaniyalı dietoloq Cenna Houp məlumat verib.

 

Böyük Britaniya Xərçəng Araşdırmasına görə, kolon xərçəngi (həmçinin kolorektal xərçəng kimi də tanınır) hallarının üçdə biri potensial olaraq çox az lif yeməklə bağlıdır. Lif bağırsaq bakteriyaları tərəfindən emal edilən və həzm sisteminin normal fəaliyyətinə kömək edən faydalı bitki lifidir.

Sağlamlıq mütəxəssislərinin fikrincə, böyüklər gündə 30 qram lif istehlak etməlidirlər. Dietoloq Hope görə, bəzi bitki qidaları daha çox pəhriz lifi ehtiva edir, buna görə də onların istehlakı xərçəngə qarşı daha effektiv qorunma təmin edir.

Yulaf əzməsi lif tərkibinə görə liderlərdən biridir. 50 qramlıq kiçik bir kasa yulaf əzməsi təxminən 4,6 qram lif və ya tövsiyə olunan gündəlik dəyərin təxminən altıda birini ehtiva edir. Noxudda hər üç xörək qaşığında 4,48 qram, gavalıda 100 qramda 7,9 qram, moruqda isə təxminən 20 giləmeyvə üçün 5,4 qram lif var.

Liflə zəngin olan digər qidalara paxlalılar (xüsusilə qara lobya), popkorn, badam, çia toxumu, avokado və şirin kartof daxildir.  Bu qidalarda həm həll olunmayan, həm də həll olunan lif var.

 

Nigar

 

Seçilən
57
4
oxu24.com

5Mənbələr