“Qırmızı ət və alkoqol dərinin vəziyyətini pisləşdirir”
Medianews.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, bunu kosmetoloq Mariyat Muxina deyib.
Onun sözlərinə görə, həddindən artıq şəkər istehlakı dərinin vəziyyətinə mənfi təsir göstərir: qırışların yaranmasına səbəb olur. Bu, şəkərlə yanaşı, ağ un və şirin məhsullara da aiddir.
Mütəxəssis əlavə edib ki, çips, fast food və qızardılmış qəlyanaltıların tərkibində iltihabi prosesləri təhrik edən və dərinin qocalmasını ağırlaşdıran trans yağlar, konservantlar və əlavələr var.
O, həmçinin vurğulayıb ki, qırmızı ət və kolbasa bədəndə iltihabı artırır və həmçinin kiçik damarların aterosklerozuna və yaşla bağlı dəyişikliklərə səbəb ola biləcək doymuş yağlar ehtiva edir.
Alkoqol dəri üçün də zərərlidir: bədənin susuzlaşmasına səbəb olur, bu da dərinin qurumasına və elastikliyini itirməsinə səbəb olur. Bundan əlavə, alkoqol limfa damarlarının tıxanmasına və iltihabına, gözlər altında şişlik və torbalara səbəb ola bilər.
Muxina əlavə edib ki, həddindən artıq kofein, xüsusilə də bədəndə maye çatışmazlığı olduqda, susuzlaşdırma səbəbindən quruluğa və donuqluğa səbəb olur. Həddindən artıq duz istehlakı göz ətrafında şişliklərə, dərinin incəlməsinə və sözdə böyrəkdə ödemə səbəb olur.
Sağlam dərini qorumaq və onun qocalmasını yavaşlatmaq üçün Muxina pəhrizini antioksidanlarda yüksək olan təzə meyvə və tərəvəzlərlə zənginləşdirməyi tövsiyə edib: giləmeyvə, qoz-fındıq və omeqa-3 yağ turşuları olan balıq. Kosmetoloq belə qənaətə gəlib ki, dərinin nəmli qalması üçün su balansını qorumaq da vacibdir.