AZ

Çipslərin gizli təhlükələri

Bir vaxtlar Qədim Misirdə qızardılmış çörək dilimləri qəlyanaltı kimi istifadə olunurdu. Onlar yalnız aclığı təmin etmək üçün deyil, həm də pis ruhları qovmaq üçün xidmət edirdilər. 
Çipslər yəqin ki, dünyada ən məşhur qəlyanaltı növlərindən biridir. Əlində bir çanta çips ilə televizor qarşısında dincəlməkdən gözəl bir şey yoxdur. Ancaq göründüyü kimi, bu zövq bizim üçün ciddi sağlamlıq problemlərinə çevrilə bilər.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, çipslərin həddindən artıq istehlakı müxtəlif xəstəliklərə səbəb ola bilər və bədənimizin ümumi vəziyyətini pisləşdirə bilər.

Çipslər adətən akrilamid, trans yağlar, duzlar və süni əlavələr kimi müxtəlif zərərli maddələrin əlavə edilməsi ilə yüksək temperaturda işlənmiş kartoflardır.
Akrilamidin xərçəngə səbəb olduğu, trans yağların xolesterol səviyyəsini yüksəltdiyi və duzun mayenin tutulmasını təşviq etdiyi güman edilir.

Çipsi yemək toxluq hissi olmadan tez doymağa gətirib çıxarır ki, bu da nəticədə artıq çəkiyə gətirib çıxarır.
Lakin çipslər öz xırtıldayanları və dadı ilə bizi özünə cəlb edir, beyindəki həzz mərkəzlərini stimullaşdırır, asılılıq yaradır.

Mütəxəssislər sağlam olmayan çipslər əvəzinə qoz-fındıq, meyvə və tərəvəz kimi təbii qəlyanaltılara diqqət yetirməyi tövsiyə edir.

Seçilən
20
ucnoqta.az

1Mənbələr