AZ

Yaponların sağlam həyat sirri: 7 qızıl qayda

Yaponların sağlam həyat sirri: 7 qızıl qayda

Yapon mədəniyyəti balanslı bir həyat tərzini dəstəkləyən vərdişlərlə doludur və bu gün bir çox insanın üzləşdiyi piylənmə narahatlıqları olmadan sağlam şəkildə yaşlanırlar.
Qlobal.net bildirir ki, bu sadə prinsipləri tətbiq etmək yeməklə münasibətinizi yaxşılaşdıra və çəki artımının qarşısını ala bilərsiz.
1.YAVAŞ YEMƏK:
Yaponlardan öyrənə biləcəyiniz ən effektiv vərdişlərdən biri yavaş yemək yanaşmasıdır. Yaponiyada yeməklər adətən yavaş yeyilir və insanlar dadları hiss etmək üçün hər qaşıqdan  sonra ara verir. Bu, daha yaxşı həzmi təşviq edir və bədənə nə zaman tox olduğunu xəbər verir. Yavaş yemək, mədənin beyinlə eyni sürətdə hərəkət etməsini təmin edərək həddindən artıq yeməyin qarşısını alır.
2.DAHA ÇOX ÇEŞİD OLMAĞI:
Porsiyon nəzarəti, yaponların uğurlu olduğu digər sahələrdən biridir. Yeməklər daha kiçik porsiyalarda təqdim edilir və bu, insanların həddindən artıq yemədən müxtəlif yeməklərin dadını çıxarmasına təşviq edir. Açar nöqtə tarazlıqdır; bir şeydən çox yemək əvəzinə hər şeydən azca yeməkdir.
3.FİZİKİ AKTİV OLMAQ:
Fiziki aktivlik Yapon mədəniyyətinə daxildir və həmişə idman zalına getməklə bağlı deyil. Bir çox yapon, istər gəzmək, istərsə də velosiped sürmək və ya sadəcə gündəlik həyatlarında aktiv olmaq olsun, hər gün hərəkət etməyi öz rutinlərinə daxil edirlər. Hər yerdə gəzmək tətbiqi, xüsusən də toplu nəqliyyatın və gəzintinin gündəlik normaya çevrildiyi Tokyo kimi şəhərlərdə geniş yayılıb.
4. “HARA HACHİ BU” SƏNƏTİ:
Yaponiya’da, “80% doyana qədər ye” mənasına gələn Hara Hachi Bu adlandırılan yüzilliklərdir mövcud olan bir prinsip var. Bu tətbiq, insanları tam doymadan yeməyi dayandırmağa təşviq edir; bu vərdiş aşırı yeməyin qarşısını almağa və çəki idarəsini dəstəkləməyə kömək edir.
5. DAHA AZ ŞƏKƏR, DAHA ÇOX YAŞIL ÇAY:
Bir çox Qərb pəhrizlərinin əksinə, yaponlar çox az şəkər istehlak edir. Bunun yerinə, antioksidanlarla zəngin və metabolizmanı sürətləndirən yaşıl çayı sevirlər. Yaşıl çay, əsrlərdir Yapon mədəniyyətinin bir hissəsidir və inkişaf etmiş həzm və yağ yandırma kimi çox sayda sağlamlıq faydası ilə əlaqələndirilir.
6.MÖVSÜMƏ UYĞUN QİDALANMA:
Yaponiya’da mövsümi yeməkləri yemək ilə dərin bir əlaqə vardır. Bu yalnız təzə, qida baxımından zəngin bir pəhriz təmin etməklə qalmır, həm də müxtəlifliyi təşviq edir. Mövsümə uyğun yeməkləri yeyərək, insanlar təbii olaraq il boyu fərqli yeməklər istehlak edir və pəhrizlərini maraqlı və sağlam qidalarla dolu saxlayırlar.
7.YEMƏK PAYLAŞMAQ:
Yaponlar, dostları və ailələri ilə yemək paylaşmağı daxil edən sosial yemək vərdişinə malikdirlər. Yeməklər adətən əlaqə qurmaq üçün bir vaxt olaraq görülür və bu da insanları daha yavaş və ölçülü yeməyə təşviq edir. Paylaşmaq həmçinin hər kəs üçün daha kiçik porsiyalar deməkdir və bu da insanların həddindən artıq yeməsinin qarşısını alır.

Səbinə
Qlobal.net
Seçilən
3
qlobal.net

1Mənbələr