AZ

Bu qidalar ürək sağlamlığını QORUYUR

Son illərdə sağlam həyat vərdişləri geniş yayıldıqca təbii qidaların faydaları yenidən dərk olunmağa başlayıb.

Bakıvaxtı.az
xəbər verir ki, sağlamlığa faydası olan bəzi qidaların ürək xəstəliklərindən də qorunmağa kömək edir.

Sağlamlıq faydaları ilə ürək-damar xəstəliklərindən qorunmağa kömək edən bu qidaların müntəzəm istifadəsi ürək sağlamlığını qorumağa kömək edir:

1.Badam, qoz, püstə və fıstıq kimi qoz-fındıqların E vitamini ilə zəngin olduğu bilinir. Fındıq tərkibindəki E vitamini sayəsində ürək damarlarını gücləndirir və həmçinin pis xolesterini aşağı salmağa kömək edir. Xüsusilə qoz ürək sağlamlığına müsbət təsir edən omeqa-3 ilə zəngindir. Araşdırmalar göstərib ki, gündə 30 qram qoz-fındıq istehlak etmək ürək sağlamlığını 35 faiz azaldır.

2.Sağlam qida lifləri ehtiva etdiyi üçün yulaf ezmesi istehlakı da tövsiyə olunur. Həzmi tənzimləyən və çəkiyə nəzarəti təmin edən yulaf ezmesi diabet riskini də azaldır. Bundan əlavə, tərkibindəki liflər sayəsində pis xolesterinin bədəndən çıxarılmasına kömək edir. Bu xüsusiyyəti ilə yulaf ezmesi ürək xəstəliklərindən qorunmağa kömək edir.

3.Narın tərkibində qan damarlarını gücləndirən və zərərli sərbəst radikalları zərərsizləşdirən təbii antioksidantlar var. Dörd həftə ərzində müntəzəm olaraq nar şirəsi istehlakı ürəyə qan axını tənzimləyərək damar sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edir. Narın ürəyə müsbət təsirindən ötəri yemək vərdişlərinizə daxil etməyiniz məsləhətdir.

4.Ərik maqnezium, dəmir, kalsium və A və B vitaminləri ilə zəngindir. Quru ərik hemoglobini azaldır və anemiya üçün təbii müalicə təklif edir. Ancaq təzyiqi aşağı olan insanlar ərik qurusu istehlak edərkən diqqətli olmalıdırlar. Quru ərik qan təzyiqini aşağı saldığı bilinir. Gündə 100 qramdan çox istehlak etməməlisiniz.

Nuriyyə Musayeva

 

Seçilən
2
bakivaxti.az

1Mənbələr