![Alim](https://ulusum.az/uploads/posts/2025-02/f9a8662b2e_boby.webp)
Paxlalılar, bütün taxıllar, təzə tərəvəzlər, qoz-fındıq və təbii bitki yağları ilə birlikdə erkən şam yeməyi yemək ömrün uzamasına kömək edə bilər. Bu barədə Daily Mail-ə Cənubi Kaliforniya Universitetindən biogerontoloq və hüceyrə bioloqu Valter Lonqo məlumat verib.Alim qeyd edib ki, həzm sisteminə yükü azaltmaq üçün yatmazdan üç saatdan gec olmayaraq şam yeməyi yemək lazımdır. Çox yağlı qidalardan ibarət olan gec, ağır yemək yemək qanda "pis" xolesterinin səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər."Pis" xolesterin LDL molekulları və ya aşağı sıxlıqlı lipoproteinlər tərəfindən daşınır, onlar ən aterogendir - qan damarlarının divarlarında yerləşə və onların elastikliyini azalda bilər. Bu proses ateroskleroz adlanır. Onun nəticələrinə ürəyin işemik xəstəliyi və beyin xəstəliyi, miokard infarktı və insult daxildir.Paxlalılar (noxud, lobya), tam taxıllar (qəhvəyi düyü, kəpəkli çörək), təzə tərəvəzlər, qoz-fındıq və zeytun yağı kimi təbii bitki yağları kimi sağlam və asan həzm olunan qidalar lipid mübadiləsini yaxşılaşdırmağa, həzm sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa və orqanizmdə oksidləşdirici stressin səviyyəsini azaltmağa kömək edir.Səidə
Diqqət Çəkənlər
Azərbaycan Ermənistandan tam təzminat tələb edir
Ceyhun Bayramov Almaniyaya işgüzar səfərə gedib
Müalicəyə tabe olmayan qan laxtalanma pozuntusu aşkar edilib