AZ

Dietoloq xolesterolu aşağı salan qidaları açıqladı

Sıyıq, tərəvəz, meyvə, qoz-fındıq, bitki yağları və yağlı balıqlar qanda xolesterinin səviyyəsini azaldır.

Editor.az xəbər verir ki, bunu dietoloq İrina Pisareva müsahibəsində açıqlayıb. O qeyd edib ki, lif və pəhriz lifi ilə zəngin qidalar xolesterin səviyyəsini azaltmağa kömək edir. “Siz həmçinin liflə zəngin müxtəlif taxıllar da istehlak edə bilərsiniz. Yulaf ezmesi, qarabaşaq yarması, kəpək – bütün taxıllar”,- dietoloq deyib. Həkim bildirib ki, qanında bu maddə yüksək səviyyədə olan insanlar mütləq omeqa-3 kimi çoxlu doymamış yağ turşularını qida rasionuna daxil etməlidirlər. Bitki yağları, qoz-fındıq, avokado və yağlı balıqlardan (somon, skumbriya) əldə edilə bilər.

Pisareva həftədə ən azı iki və ya üç dəfə balıq yeməyi tövsiyə edib. Dietoloq əlavə edib ki, həkim xolesterolu azaltmaq üçün qida əlavələri və ya tərkibində omeqa-3 olan dərmanlar da təyin edə bilər.

Cənubi Kaliforniya Universitetinin Kek Tibb Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, xolesterinin oksidləşməsi beyin hüceyrələrinin iltihabına və qocalmasına səbəb olur və Alzheimer xəstəliyinin inkişafında mühüm rol oynayır.

//Gülnarə Abasova, Editor.az

Seçilən
16
1
editor.az

2Mənbələr