AZ

Kələm turşusunun 8 inanılmaz faydası

Kələm turşusunun 8 inanılmaz faydası

Kələm turşusu sağlamlığa böyük faydaları olan fermentləşdirilmiş məhsuldur.

Qlobal.net bildirir ki, kələm Turşusu 2000 ildən çox əvvəl Çində yarandığı güman edilir. O dövrdə qidaların tez xarab olmasının qarşısını almaq üçün istifadə edilən üsullardan biri də fermentasiya idi. Kələm turşusu bir çox mədəniyyətlərdə məşhur qarnir və ədviyyat halına gəldi. Keçirdiyi fermentasiya sayəsində duzlu kələm təzə kələmdən daha çox qida və sağlamlıq faydaları təklif edir.

Bəs kələm Turşusunun faydaları nələrdir?

1.Tərkibi Zəngindir:

Kələm turşusu fermentasiya nəticəsində faydalı probiotiklərlə zəngin qidadır. Bu probiotiklər həzmə kömək edir və bağırsaqların vitamin-mineral udma qabiliyyətini artırır. Qatıq və kefir kimi faydalı bakteriyalar ehtiva edən kələm turşusu bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir. Lakin duz tərkibi yüksək olduğundan, duz məhdudiyyəti olanların istehlakına diqqət yetirməsi tövsiyə olunur.

2.Həzmi Yaxşılaşdırır:

Bağırsağınızda bədən hüceyrələrindən 10 qat çox mikroorqanizm mövcuddur. Pasterizə olunmamış kələm turşusu probiotiklərlə zəngindir və bağırsaq florasını qorumağa, həzmi və ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edir. Xüsusilə antibiotik istifadəsindən sonra bağırsaq bakteriyalarının tarazlığını bərpa edərək ishalın qarşısını ala bilər. Tədqiqatlar probiotiklərin qaz, şişkinlik, qəbizlik və iltihabi bağırsaq xəstəliklərinin simptomlarını azalda biləcəyini göstərir. Bir porsiya kələm turşusu 28 fərqli bakteriya ştamı ehtiva edə bilər ki, bu da sağlamlığa müxtəlif faydalar verə bilər.

3.İmmuniteti Gücləndirir:

Kələm turşusu immun sistemini gücləndirən probiotik və qida mənbəyidir. Bağırsaq florasını balansda saxlayaraq zərərli bakteriyaların böyüməsinin qarşısını alır və təbii antikor istehsalını artırır. Mütəmadi istehlakı soyuqdəymə və sidik yolları infeksiyalarının riskini azalda, xəstəlik zamanı isə sağalma prosesini sürətləndirə bilər. Bundan əlavə, C vitamini və dəmir baxımından zəngin olması immuniteti daha da gücləndirir.

4.Arıqlamağa kömək edir:

Kələm turşusu aşağı kalorili və yüksək lifli olduğu üçün arıqlamağa kömək edə bilər. Yüksək lif toxluq hissi yaradır, bu da kalorilərin azalmasına səbəb olur. Probiotiklər isə yağ miqdarını azaldaraq kilo artımının qarşısını ala bilər. Bəzi tədqiqatlar probiotiklərlə zəngin qidaların arıqlamağa kömək etdiyini göstərsə də, bu təsirlər hər kəsdə eyni olmaya bilər və əlavə araşdırmalara ehtiyac var.

5.Stressi Azaldır Və Beyin Sağlamlığını Qoruyur:

Yediyiniz qidalar əhvalınızı və beyin fəaliyyətinizi təsir edə bilər. Fermentləşdirilmiş probiotik qidalar, məsələn, turşu kələm, bağırsaq florasını yaxşılaşdırır, stressi azaldır və beyin sağlamlığını qoruyur. Probiyotiklər yaddaşı yaxşılaşdırmağa və narahatlıq, depressiya kimi əlamətləri azaldır. Lakin MAOİ dərmanları istifadə edənlər duzlu kələm yemədən əvvəl həkimlə məsləhətləşməlidirlər.

6.Bəzi Xərçəng Risklərini Azaldır:

Kələm turşusu, antioksidanlar və faydalı bitki birləşmələri ilə bəzi xərçəng növlərinin riskini azaldır. Kələmin fermentasiyası, hüceyrə artımını maneə törədərək xərçəngdən əvvəlki hüceyrələrin böyüməsini dayandıra bilər. Araşdırmalar kələm və kələm turşusu suyunun xərçənglə əlaqəli genlərin ifadəsini azaldığını və bəzi xərçəng növlərinin riskini aşağı saldığını göstərir. Məsələn, kələm yeyən qadınlarda döş xərçəngi riski 72% azalmışdır. Lakin bu nəticələr hələ dəqiq deyil və daha çox araşdırmaya ehtiyac var.

7.Ürək Sağlamlığını Dəstəkləyir:

Kələm Turşusu ürək sağlamlığını dəstəkləyir, çünki probiyotiklər və lif xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir. K2 vitamini, damarlarda kalsium yığılmasının qarşısını alaraq ürək xəstəliyi riskini azaldır. Araşdırmalar, K2 vitamini ilə zəngin qidaların müntəzəm qəbulunun ürək xəstəliyindən ölüm riskini 57% azaldığını göstərir. 1 stəkan kələm turşudu 6,6 mkq K2 vitamini ehtiva edir.

8.Sümükləri Gücləndirir:

Turşu sümük sağlamlığı üçün vacib olan K2 vitamini ehtiva edir. K2 vitamini kalsiumu sümüklərə bağlayan proteini aktivləşdirir. Araşdırmalar, K2 vitamini əlavələrinin sümük sıxlığını qorumağa və sınıq riskini 60-81% azaltmağa kömək etdiyini göstərir. Lakin bu faydaların yalnız duzlu kələmdən alınan K2 vitamini ilə təmin edilib-edilməyəcəyi hələ dəqiq deyil.

Səbinə
Qlobal.net
Seçilən
26812
7
qlobal.net

8Mənbələr