“Çörəyin tərkibində çoxlu sağlam mikroelementlər var”
Medianews.az xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq Svetlana Juçkova deyib.
Həkim izah edib ki, çörəyin tərkibində çoxlu yavaş karbohidratlar. Onlar orqanizm üçün əsas enerji mənbəyidir. Həmçinin qanda şəkərin səviyyəsini və beyin funksiyasını saxlamağa kömək edir. Bundan əlavə, karbohidratlar serotonin istehsalını təşviq edir.
Juçkova əlavə edib ki, çörəyin tərkibində sinir sisteminin fəaliyyəti üçün zəruri olan B qrupu vitaminləri, manqan və maqnezium var. Eyni zamanda tam taxıl çörəyi molibden, selen, fosfor, dəmir, sink, mis və kobaltla zəngindir.
Bu mikroelementlər immunitet sistemi və bütövlükdə orqanizmin fəaliyyəti üçün lazımdır. Həkim qeyd edib ki, çörəyin tərkibində bağırsağın fəaliyyətini normallaşdıran lif də var.
Həkim çörəkdən imtinanın qida çatışmazlığına səbəb ola biləcəyini vurğulayıb: “Çörəyi kəsmək əvəzinə, tam taxıl, çovdar, kəpək, toxum və qoz-fındıq kimi sağlam variantları seçmək daha yaxşı olardı. Əgər sizdə qlütenə qarşı dözümsüzlük varsa, düyü, qarğıdalı, qarabaşaq və ya noxud unundan hazırlanmış özü olmayan çörəyi seçməlisiniz”.
Medianews.az