BAKI, TurkicWorld
ABŞ-da tədqiqatçılar qida və içkilərin dadlarını rəqəmsal məlumatlara çevirərək kimyəvi maddələrlə təqlid edə bilən sistem hazırlayıblar.
Ohayo Dövlət Universitetinin tədqiqatçıları “e-Taste” adlandırdıqları innovativ sistem üzərində işləyiblər. Bu sistem qida və içkilərin dadlarını təqlid etmək üçün rəqəmsal məlumatlara çevirmək məqsədilə 5 əsas zövqə uyğun kimyəvi maddələrdən istifadə edir.
Sensorlar vasitəsilə dadlar rəqəmsal məlumatlara çevrilir və müvafiq kimyəvi maddələr dilin müəyyən sahələrinə ötürülür. Tədqiqatçılar sistemin effektivliyini sınaqdan keçirmək üçün 10 nəfərlik bir qrup üzərində müxtəlif turşluq nümunələrini test ediblər. Nəticədə, zövqləri təqlid etmə dəqiqliyi 70% olaraq müəyyən edilib.
Başqa bir təcrübədə isə 6 nəfərlik iştirakçı qrupu limonad, tort, qızardılmış yumurta, qəhvə və balıq şorbası kimi daha mürəkkəb dadları test ediblər. Bu mərhələdə sistemin düzgün dad uyğunlaşdırma nisbəti 87% olaraq qeydə alınıb.
Tədqiqatçılar bildirirlər ki, bu sistem virtual reallıq texnologiyaları ilə birləşdirilərək interaktiv dad təcrübələri yarada bilər. Eyni zamanda, biotibbi araşdırmalar, onlayn alış-veriş, distant təhsil, çəki nəzarəti və fiziki reabilitasiya sahələrində də istifadəsi mümkündür.
Hazırda sistem hələ tam inkişaf mərhələsindədir. Alimlər onun ədviyyatlı və yağlı dadları tam təqlid edə bilmədiyini və dad təcrübəsinə təsir edən qoxu kimi faktorları da nəzərə almadığını vurğulayırlar. Bu səbəbdən, texnologiyanın daha da təkmilləşdirilməsi üçün əlavə araşdırmalar aparılır.