Qonaqlar onun qoxusunu sevəcəklər, dadı əfsanəvidir
Ramazan ayında orucdan sonra ən çox seçilən yeməklərdən biri də şorbadır. Saatlarla heç nə yemədikdən sonra iftarda şorba içmək yüngül və sağlam bir seçimdir.
“Sherg az” “Milliyet.com.tr”yə istinadən türk mətbəxinin vazkeçilməzləri olan və iftar süfrələrində də ən çox faydalı olan şorbaların hazırlanma qaydasını təqdim edir. Məhlütə şorbası: Ərzaqlar: 2 stəkan qırmızı mərcimək, 5 diş sarımsaq, 1 badımcan, 8 stəkan su, 2 çay qaşığı limon duzu, 6 xörək qaşığı yağ, zövqə görə duz, 1 xörək qaşığı qırmızı bibər tozu, 2 xörək qaşığı quru nanə. Hazırlanma qaydası: Əvvəlcə mərciməkləri bol suda yuyun və suyunu süzün. Su şəffaflaşana qədər eyni prosesi davam etdirin. Sonra soyulmuş sarımsağı məhlulda əzin, badımcanları zolaqlar şəklində soyun və 30 dəqiqə duzlu suda isladın ki, qaralsın və acı şirələrini buraxsın. Sonra onu kublara kəsə bilərsiniz. Sonra mərciməkləri dərin bir qazana əlavə edib qaynadın. Yumşaq olana qədər 15 dəqiqə aşağı istilikdə bişirməlisiniz. Sarımsaq, limon və duz əlavə edib qarışdırın. Sonda zeytun yağı, qırmızı bibər və nanəni qızardın və şorbanın üzərinə tökün. Bu ləzzəti sevəcəksiniz.
Qızardılmış badımcan şorbası üçün 3 badımcan, 2 xörək qaşığı kərə yağı, 1,5 xörək qaşığı un, 1 stəkan süd, 5 stəkan su, 1 çay qaşığı duz, 1 çay qaşığı iri üyüdülmüş qara bibər, 1 diş sarımsaq, 1/8 dəstə şüyüd. Hazırlanması: Əvvəlcə badımcanları az qala bişənə qədər yaxşıca qızardın. Sonra kərə yağı və unu dərin bir qazanda qızardın. Qovrulmuş badımcanları doğradıqdan sonra qovrulmuş una əlavə edin. Əzilmiş sarımsağı əlavə edib qarışdırın. Qaynadıqdan sonra duz, istiot və dadmaq üçün ədviyyat əlavə edin. Umaç şorbası üçün 3 xörək qaşığı un, 2 xörək qaşığı kərə yağı, kifayət qədər soyuq su. Xəmir üçün 1 stəkan un, 1 yumurta, 2 xörək qaşığı su. Hazırlanma qaydası: Xəmir inqrediyentlərini bir qabda yaxşıca yoğurun. Sonra təxminən 15 dəqiqə dincələ bilərsiniz. Xəmirdən xırda parçalar düzəldib baş və şəhadət barmağınız arasında yuvarlaya bilərsiniz. Boşqaba yığın. Şorbanı bişirmək üçün unu və yağı qoxusu çıxana qədər qovurun. Su əlavə etdikdən sonra qaynadın. Sonra xəmiri əlavə edə bilərsiniz. Bişirdikdən sonra hazır olacaq. “Yuva şorbası” üçün 1 xörək qaşığı kərə yağı, 250 qram doğranmış ət, 4 stəkan qaynar su, 150 qram yağsız qiymə ət, 1 stəkan düyü, 1 stəkan qaynadılmış noxud, yarım kq süzülmüş qatıq, 1 yumurta, 1 xörək qaşığı un, 1 çay qaşığı duz, 1 çay qaşığı qara bibər, üzəri üçün1 xörək qaşığı kərə yağı, 1 xörək qaşığı quru nanə lazımdır. Hazırlanma qaydası: Şorbanı hazırlamaq üçün kərə yağı və kub ətini yaxşıca qızardın. Sonra üzərinə qaynar su əlavə edin. Ətiniz bişərkən düyünü yarım saat suda isladın. Çəkilmiş əti əlavə etdikdən sonra xəmir halına gələnə qədər yoğurun. Duz və istiot əlavə edin, noxud böyüklüyündə parçalara ayırın və toplara yuvarlayın. Noxudları qaynayan ət bulyonuna qoyun. Sonda yumurta və unu ayrıca qabda qarışdırıb qazana əlavə edin. 5 dəqiqə qaynadıqdan sonra hazır olacaq.