AZ

Xurma alarkən bunlara diqqət yetirin

Mütəxəssislər Ramazan ayının ən çox istehlak edilən qidalarından biri olan xurma ilə bağlı xəbərdarlıq ediblər.

News24.az bildirir ki, Ramazanda ümumiyyətlə Mədinə xurmasına daha çox üstünlük verildiyini ifadə edən Mücahit Çakmak, " Mədinə xurmasının daha çox faydası var, sağlamlığa faydalıdır. Biz ümumiyyətlə Mədinə xurmasına Fələstin və Misirdən gələn Mədinə xurmasına üstünlük veririk. Onlara daha çox üstünlük verilir. Xurmanın ölçüsünə baxsaq; Fələstindən gələn xurmaya daha çox üstünlük veririk Ramazanda şəkər və aclığı doyurur ." deyib.

Xurma alarkən bunlara diqqət edilməlidir:

İçi tünd rəngdə olmamalıdır

Xurma almadan əvvəl mümkünsə yarıya bölün və içinin rənginə fikir verin. İçi tünd rəngdədirsə, bu xurmanın xarab olmağa başladığının göstəricisidir.

Çöldə heç bir yağış olmamalıdır.

Əlinizdə bir neçə xurma tutduqda çöl yapışqan olur və əliniz şərbətli desertə toxunmuş kimi hiss edir. Bu növ xurmanın çöl hissəsi onları şirin etmək üçün işlənmişdir. Bu səbəblə xarici görünüşü yapışqan olan xurmalardan uzaq durmalısınız.

Xarici parlaq olmamalıdır

Təbiətdə bitən heç bir meyvənin qabığı parlaq olmadığı kimi, xurmanın da qabığı yoxdur. Təəssüf ki, satıcılar məhsullarını satmaq üçün xurmanın daha iştahaaçan görünməsi üçün onların xarici səthini cilalamaq üçün bəzi üsullardan istifadə edirlər. Bu səbəbdən xarici görünüşü parlaq olan xurmalardan qaçınılmalıdır.

Tərkibində qlükoza olmamalıdır

Açıq şəkildə aldığınız xurmalarda bu vəziyyəti aşkar etmək çox çətin olsa da, paketdə aldığınız məhsulların qablaşdırmasında mütləq nələrin olduğu qeyd edilməlidir. Bu səbəbdən qablaşdırılmış xurmaya üstünlük verirsinizsə, onların qlükoza ilə şirinləşdirilməməsinə diqqət yetirməlisiniz. Əks halda xurmanın sizə xeyirdən çox zərəri olacaq.

Soyuq bir mühitdə saxlanmalıdır

İsti iqlim şəraitinə alışmış bir meyvə olsa da, xurmanın uzaq məsafələrdən gəldiyi və qurd olma ehtimalı olduğu üçün soyuq mühitdə saxlanması çox vacibdir. Bu səbəbdən aldığınız xurmaların hansı şəraitdə saxlandığına diqqət yetirsəniz, xarab olan qidaları alma ehtimalı azalacaq.

Zəhraxanım Şeydayeva

Seçilən
12
news24.az

1Mənbələr