Aşağı karbohidratlı pəhriz DNA-nı zədələyən bağırsaq mikroblarının təsirini gücləndirir və bununla da kolorektal xərçəng riskini artırır.
Bunu Toronto Universitetinin alimləri müəyyən ediblər.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri “Nature Microbiology” jurnalında dərc olunub.
Təcrübə zamanı alimlər siçanları üç növ pəhrizə riayət etmək üçün qruplara ayırıblar: normal, aşağı karbohidratlı və yüksək yağlı və şəkərli.
Tədqiqatçılar daha sonra bütün gəmiricilərə kolibaktin adlı DNA-nı zədələyən birləşmə istehsal edən Nissle adlı E. coli ştamını təqdim etdilər.
Nəticələr göstərib ki, qida rasionunda karbohidratların (lif daxil olmaqla) çatışmazlığı bağırsaqda iltihabı artırıb və E. coli-nin inkişaf etdiyi şərait yaradıb.
Həmçinin məlum olub ki, karbohidrat qəbul etməyən siçanlarda bağırsaqdakı mikrobları yoğun bağırsağın epitel hüceyrələrindən ayıran selik qatı daha incə olub. Bu təbii maneə zəiflədikdə, daha çox kolibaktin kolon hüceyrələrinə daxil oldu, genetik zədələnməyə səbəb oldu və xərçəng şişlərinin böyüməsini stimullaşdırdı.
Tədqiqatçıların fikrincə, xərçəngin inkişafının oxşar mexanizmləri insanlarda da ola bilər. Bu fərziyyəni təsdiqləmək üçün alimlər yeni eksperiment planlaşdırırlar - komanda inulin adlı həll olunan lifdən ibarət əlavənin iltihablı bağırsaq xəstəliyi olan xəstələri xərçəngdən qoruya bilib-bilmədiyini öyrənmək istəyir.