AZ

Xəstələr üçün faydalı şokolad icad edildi



Alimlər sağlam şokolad yaradıblar.

“Medicina” xəbər verir ki,tədqiqatçılar Smriti Qaur və Şubhi Sinqh probiyotiklər və prebiyotiklərlə zənginləşdirilmiş yeni şokolad növü hazırlayıblar


Probiyotiklər qatıq kimi fermentləşdirilmiş qidalarda olan canlı mikroorqanizmlərdir. Onlar bağırsaq mikroflorasını gücləndirməyə, həzmi yaxşılaşdırmağa və iltihabı azaltmağa kömək edir.


Probiyotiklərin həzm sisteminin çətin şərtlərində uğurla sağ qalmasını təmin etmək üçün onlar tez-tez prebiyotiklərlə - pəhriz lifi və faydalı bakteriyalar üçün "qida" kimi xidmət edən oliqosakaridlərlə birləşdirilir.

Alimlər sinbiotik (probiyotiklər və prebiyotikləri birləşdirən) məhsulun yaradılması üçün əsas kimi şokoladı seçiblər.

Onlar Lactobacillus acidophilus La-14 və Lactobacillus rhamnosus GG probiotikləri ilə birlikdə asan emal qarğıdalı və baldan istifadə ediblər.


Təcrübə üçün komanda beş şokolad variantı hazırlayıb: bir nəzarət nümunəsində yalnız əsas inqrediyentlər (kakao yağı, kakao tozu, süd tozu) və dörd sınaq nümunəsində darçın və ya portağal kimi müxtəlif prebiyotiklər, probiyotiklər var idi.

Sinbiotik nümunələr nəzarət şokoladından daha çox antioksidant ehtiva edirdi və bu, onları daha sağlam edir. Əlavə komponentlərin əlavə edilməsi şokoladın strukturuna da təsir etdi.

Alimlər qeyd ediblər ki, şokoladın tərkibindəki probiotiklər 125 güncanlı qalır.

Tədqiqatçıların fikrincə, onlar ən çox portağal ətirli şokoladdan həzz alıblar. Parlaq sitrus notları zəngin kakao ləzzətini mükəmməl şəkildə tamamlayır və yumşaq tekstura hər dişləməni xüsusilə xoş edirdi.


Aygün Musayeva


Seçilən
3
medicina.az

1Mənbələr