AZ

Aclıq hissi və qida qoxusu qaraciyərin aktiv fəaliyyətinə səbəb olur

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün qeydiyyatdan keç və ya login ol. Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Maks Plank Metabolizm Tədqiqatları İnstitutunun tədqiqatçıları orqanizmin aclığa və qida qoxusuna reaksiyasını müəyyən ediblər.

Aztibb.az xəbər verir ki, onların “Science” jurnalında dərc olunmuş işi göstərir ki, qaraciyərdə mitoxondrial uyğunlaşma yemək ac bədən tərəfindən qəbul edildikdən bir neçə dəqiqə sonra başlayır.

Tədqiqat zamanı ac siçanlara yalnız yeməyi görmək və qoxulamaq imkanı verilir. Təmizləmədən bir neçə dəqiqə sonra tədqiqatçılar qaraciyərdə mitoxondrial aktivləşməni, orqanizmin qidaya reaksiyasının əvvəllər məlum olmayan aspektini aşkarlayıblar.

Tədqiqat beyindəki sinir hüceyrələrinin, xüsusən də POMC neyronlarının bu prosesdə əsas rol oynadığını müəyyən edib. Onlar qidanın vizual və qoxu stimullarına cavab olaraq aktivləşir, qaraciyərə qida qəbul etməyə hazırlamaq üçün siqnallar göndərir.

Təəccüblü olan odur ki, tədqiqatçılar hətta POMC neyronlarının aktivləşdirilməsinin, hətta faktiki qida qəbulu olmadıqda belə, qaraciyərdə mitoxondrial uyğunlaşmanı stimullaşdırmaq üçün kifayət olduğunu görüblər. Bu proses qaraciyərin insulinə həssaslığına da təsir edən mühüm modifikasiya olan mitoxondrial zülalın fosforilasiyası vasitəsilə baş verir.

Tapıntılar tip 2 diabetin müalicəsi üçün potensial əhəmiyyətli təsirlərə malikdir. Bədənin müxtəlif qida stimullarına necə reaksiya verdiyini və bunun metabolik proseslərə necə təsir etdiyini başa düşmək bu xəstəliyin müalicəsi və idarə olunması üçün yeni yanaşmaların inkişafına səbəb ola bilər.

Bu tədqiqat orqanlarımızın qida ilə bağlı xarici stimullarla necə qarşılıqlı əlaqədə olduğunu və bu reaksiyanın orqanizmdə metabolik proseslərə necə təsir etdiyini anlamamızı genişləndirir.

Seçilən
46
Mənbələr
Şərh ()
Bağla