RU

Niyə yumurta sarısı qaynadılanda mavi olur

 Yumurta sarısı yeməkdə tez-tez istifadə olunan ən qidalı və dadlı maddələrdən biridir. Bəs bişirildikdən sonra mavi olursa nə etməli? Mavi sarısı sağlamlıq üçün həqiqətən təhlükəsizdirmi? 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, qədim dövrlərdə yumurta həyat və məhsuldarlıq simvolu hesab olunurdu. Onlar dünyanın bir çox xalqlarının müxtəlif mərasimlərində və rituallarında istifadə olunurdu.

Mütəxəssislərin fikrincə, sarısının mavi rəngi yemək zamanı yüksək temperaturda dəmir və kükürd arasında kimyəvi reaksiya nəticəsində yaranır. Bu proses insan orqanizmi üçün tamamilə təhlükəsizdir, belə ki, hətta "mavi" sarısını da təhlükəsiz istehlak edə bilərsiniz. Bununla belə, bəzi insanlar yeməyin görünüşündən narahat ola bilər, bu halda mavi sarıdan qaçınmaq üçün istifadə edə biləcəyiniz bəzi məsləhətlər var.

Beləliklə, sarısı üzərində mavi rəngdən necə qaçınmaq olar? İlk məsləhət yumurtaları çox uzun və ya çox yüksək temperaturda bişirməməkdir. Həm də yumurtaları əvvəlcədən hazırlayın ki, onlar bir təbəqədə olsunlar və otaq istiliyinə çatsınlar.

Bişirməzdən əvvəl suya bir az duz əlavə edin - bu, sarısı parlaq və iştahaaçan saxlamağa kömək edəcəkdir. Bu sadə qaydalara əməl etməklə siz heç bir kimyəvi təsir olmadan qaynadılmış yumurtanın gözəl dadından həzz ala bilərsiniz.
Beləliklə, yumurta sarısının mavi rəngi ilə bağlı sualın cavabı budur ki, bu, sadəcə olaraq, onun dadına və ya orqanizm üçün təhlükəsizliyinə təsir göstərməyən kimyəvi reaksiyadır.

Избранный
12
ucnoqta.az

1Источники