AZ

The Conversation: Dondurucuda saxlanan çörək qanda şəkərin və insulinin qəfil artımının qarşısını ala bilər

Son araşdırmalar göstərib ki, çörəyi soyuducuda saxlamaq onun sağlamlıq faydalarını əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər. Alimlər müəyyən ediblər ki, çörəyin saxlandığı temperatur birbaşa nişastanın bioavailliyinə və qan şəkərinin səviyyəsinə təsir göstərir.

Aztibb.az “The Conversation” portalına istinadən xəbər veri ki, çörək bişirildikdə, nişasta bədən tərəfindən daha asan əmilən yarı bərk gelə çevrilir. Bu, nişastanın tərkibindəki qlükozanı hüceyrələr üçün daha əlçatan edir. Bununla belə, çörək soyuduqca jelleşmiş nişastalar kiçilir və bərk olur. Belə nişastaların həzm fermentləri tərəfindən parçalanması daha çətin olur, bu da hüceyrələrin qlükoza əldə etməsini çətinləşdirir.

Mütəxəssislər qeyd ediblər ki, çörəyi dondurucuda saxlamaq qanda şəkərin və insulinin qəfil sıçramasının qarşısını almağa kömək edə bilər ki, bu da öz növbəsində metabolik pozğunluqların və ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldır.

Ancaq çörəkdən maksimum fayda əldə etmək üçün onu dondurulmuş halda istehlak etmək lazım deyil. Dondurucudan çıxarıldıqdan sonra çörək mikrodalğalı sobada, tosterdə və ya tavada qızdırıla bilər. Bu, bədəndə qlükoza səviyyəsinin artımını mümkün qədər effektiv şəkildə azaldacaq.

Tədqiqatlar göstərib ki, eksperimental halda qlükoza səviyyəsinin maksimum azalması çörəyin dondurulması, isinməsi və sonra qızardılması zamanı 39%-ə çatıb.

Seçilən
125
Mənbələr
Şərh ()
Bağla