![](https://cdn.yeniavaz.com/uploadedfiles/custom/2025/2/12/1/ee47f43d-8a97-482c-8b56-6897ca45a49e/bagirsaq-beyin.jpg)
Heydelberqdəki (Almaniya) Avropa Molekulyar Biologiya Laboratoriyasının alimləri bağırsaqlarda yaşayan bakteriyaların beyindəki molekulyar proseslərə təsir göstərə biləcəyini aşkar ediblər.
Yeniavaz.com xəbər verir ki, tədqiqat “Nature Structural & Molecular Biology” (NSMB) elmi jurnalında dərc olunub.
Komandanın tapıntılarına görə, bağırsaq mikrobları hüceyrələrin necə fəaliyyət göstərməsində əsas rol oynayan zülalların karbohidratlarla dəyişdirilməsi prosesi olan qlikozilləşməni dəyişdirir:
“Qlikozilləşmə hüceyrələrarası əlaqə, hüceyrə hərəkətliliyi və yapışma da daxil olmaqla müxtəlif funksiyalara təsir göstərir. O, həmçinin xərçəng və neyrodegenerativ pozğunluqlar kimi xəstəliklərin inkişafı ilə əlaqələndirilir. Bununla belə, hüceyrələrdə qlikosilləşdirilmiş zülalların konsentrasiyası az olduğundan bu prosesi öyrənmək həmişə çətin olmuşdur.
Alimlər qlikozilləşməni yüksək dəqiqliklə və geniş miqyasda təhlil etməyə imkan verən yeni “DQGlyco” metodu hazırlayıblar. Tədqiqatçılar silikon muncuqlardan istifadə edərək siçanların beyin toxumasında 150 000-dən çox qlikosilləşdirilmiş zülal formasını təcrid edə və öyrənə bildilər. Bu, əvvəllər mümkün olandan 25 dəfə çoxdur”.
Alimlər bağırsaq mikrobiomunun beyinə təsirinə xüsusi diqqət yetiriblər. Mikrobsuz şəraitdə yetişdirilən siçanları normal mikrobiomlu siçanlarla müqayisə edərək, tədqiqatçılar koqnitiv emal və aksonların inkişafı (elektrik siqnallarını ötürən neyronların uzantıları) kimi sinir funksiyaları ilə əlaqəli zülalların qlikosilləşməsində əhəmiyyətli fərqlər tapıb.