AZ

Mikrodalğalı sobanın zərərləri

Yeməyinizi və mikrodalğalı sobanızı qorumaq üçün oraya heç vaxt qoymamağınız lazım olan 5 qida məhsulunu təqdim edirik:

Qaynadılmış və ya bütöv çiy yumurta

Mikrodalğalı sobaya heç vaxt qoymamağınız lazım olan qidalardan biri qaynadılmış və ya çiy yumurtadır. Bunun səbəbi odur ki, mikrodalğalı soba ilə əlaqəli sürətli qızdırma prosesi yumurtanın içərisində çoxlu buxar yarada bilər ki, bu da bir partlayışa səbəb ola bilər. İstər qabıqda olsun, istərsə də qabığı soyulmuş, mikrodalğalı sobada qızdırılan yumurtalar buxar verir. Buxar örtükdən qaça bilmir, ona görə də təzyiq yaranır. Yumurtanı kəsdiyiniz zaman (və ya daha pisi dişlədiyiniz zaman) buxar dərhal çıxır və nəticədə yaranan partlayış sizi yandıra bilər.

Çili bibəri

Çili bibəri və ya çili ədviyyatı mikrodalğalı sobaya qoymamağınız lazım olan başqa bir qida maddəsidir. Yumurtadan fərqli olaraq, çiy bibər mikrodalğalı sobada partlamır, lakin onların tərkibində yüksək temperaturda buxarlanan kapsaisin kimi tanınan bir birləşmə var. Çıxan dumana gözləriniz məruz qaldıqda və ya nəfəs aldıqda çox təhlükəli ola bilər.

Dondurulmuş zülallar

Mikrodalğalı sobada dondurulmuş zülalları isitmək onların qeyri-bərabər bişirilməsinə və hətta təhlükəli bakteriyaların böyüməsinə və yayılmasına səbəb ola bilər. Bunun səbəbi mikrodalğaların qeyri-bərabər qızdırması və E. coli, salmonella və ya listeria kimi təhlükəli bakteriyaları saxlayan yeməklərdə soyuq izlər buraxa bilməsidir. Beləliklə, dondurulmuş və ya əridilmiş çiy ət və ya digər zülalları ehtiva edən hər şeyi mikrodalğalı sobada bişirmək sağlamlığınız üçün problemlər yarada bilər.

Emal edilmiş ətlər

Bekon, sosis və kolbasa kimi işlənmiş ətləri mikrodalğalı sobada isitmək olmaz. Bu emal edilmiş ət məhsullarının qızdırılması xolesterol oksidləşmə məhsullarının əmələ gəlməsinə səbəb olur.Bunlar ürək-damar xəstəliyi və digər sağlamlıq problemləri ilə əlaqələndirilmişdir.

Üzüm

Başqa bir qida üzümdür. Bunun səbəbi üzümü mikrodalğalı sobada qızdırdığınız zaman kəsik hissələrdən keçən dalğalar vasitəsilə hər bir parçanın elektromaqnit sahəsinin digəri ilə qarşılıqlı təsirə keçməsidir. Bu qarşılıqlı təsir bir ton elektromaqnit enerjisi yaradır, üzümün qabığı və ərazidəki molekullar çox sürətlə hərəkət etməyə başlayır, qığılcımlar yaradan və plazmaya aparan qaynar nöqtə yaradır.

Nəticə etibarı ilə bildirək ki, mikrodalğalı sobalar böyük rahatlıq olsa da, onlar insan orqanizminə təhlükə yarada bilər.

 

Nubar Süleymanova, “İki sahil”

Seçilən
18
ikisahil.az

1Mənbələr