Tərkibində jelatin olan məhsullar dərinin elastikliyini, nəmləndirilməsini və möhkəmliyini qorumağa kömək edir.
Lakin bu cür qidaları həddindən artıq yemək allergiyaya və həzm problemlərinə səbəb ola bilər.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, bu barədə “Health News” nəşri məlumat yayıb.
Amerikalı dietoloq Katherine Piperin sözlərinə görə, jelatin heyvanların dərisində, vətərlərində və sümüklərində olan kollagendən əldə edilən rəngsiz, dadsız zülaldır. Bulyonlar, şorbalar, souslar və desertlərin ümumi tərkibi, həmçinin pəhriz əlavələri və dərmanların tərkib hissəsidir.
Jelatin kollagenin törəməsi olduğundan, dərinizin sağlamlığını və görünüşünü yaxşılaşdırmağa kömək edən oxşar xüsusiyyətlərə malikdir.
Doktor Piper qeyd edib ki, insan yaşlandıqca elastik liflər itirilir və kollagen istehsalı ləngiyir: “Bu da vizual olaraq dəridə sallanma və qırışlar kimi özünü göstərir”.
Jelatinin dəri üçün faydalarını qiymətləndirən tədqiqatların əksəriyyəti hüceyrə nümunələri və siçanlar üzərində aparılıb. Bu, o deməkdir ki, onların nəticələri həmişə insanlara aid edilmir. Bununla belə, 1721 könüllü üzərində aparılan araşdırma nəticəsində məlum olub ki, uzunmüddətli kollagen əlavəsi dərinin elastikliyini və nəmləndirilməsini yaxşılaşdırır.
Doktor Piperin sözlərinə görə, jelatinlə zəngin olan jele, pannakota və aspik kimi qidalar da bu faydalı təsirə malikdir. Bununla belə, bu cür qida həzm problemləri və allergiya kimi riskləri artıra bilər.