AZ

Qorxunc xəstəliyinin səbəbləri AÇIQLANDI

“Cəmi 50-70 il əvvəl podaqra (Podaqra oynaqların xroniki iltihabi xəstəliyidir) nadir hallarda rast gəlinirdi, lakin indi qida rasionunda ət məhsullarının həddindən artıq çox olması səbəbindən xəstəlik getdikcə daha çox yayılır”

News24.az medianews.az-a istinadən xəbər verir ki, bunu diyetoloq Nuria Dianova deyib.

Birgə sağlamlıq üçün Dianova ət və balıq konservləri, hisə verilmiş qidalar, kolbasa və spirt istehlakını azaltmağı tövsiyə edib.  Ekspert izah edib ki, bu məhsulların tərkibində çoxlu miqdarda purinlər, gut xəstəliyinin inkişafına və ya kəskinləşməsinə səbəb olan maddələr var.

Diyetoloq çoxlu miqdarda doymuş yağ ehtiva edən sakatatı da gut üçün zərərli adlandırıb. Onların artıqlığı təkcə oynaq xəstəlikləri üçün deyil, həm də ürək-damar patologiyaları, diabet və piylənmə üçün təhlükəlidir.

Diananovanın sözlərinə görə, güclü çay və qəhvədən sui-istifadə də gut xəstəliyinə səbəb ola bilər.

“Qəhvə və güclü çayın istehlakını azaltmaq təkcə gut xəstəliyinin qarşısını almaq üçün deyil, həm də sinir sisteminin sağlamlığı üçün faydalı olacaq”, – deyə o bildirib.
Dietoloq xəbərdarlıq edib ki, tərkibində şəkəri yüksək olan qidalar, o cümlədən şirin qazlı içkilər də oynaqların sağlamlığı üçün təhlükəlidir, ona görə də qida rasionunda onların miqdarını minimuma endirmək və ya onlardan tamamilə imtina etmək vacibdir.


Seçilən
18
1
news24.az

2Mənbələr