AZ

Qəlyanaltıların sağlamlığa təhlükəli TƏSİRİ

Bir neçə gün müntəzəm olaraq zərərli qidalar qəbul etdikdən sonra beyində çəki artımına və piylənmənin inkişafına kömək edən dəyişikliklər baş verir.

News24.az medianews.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə ScienceAlert yazıb.

Alimlər bu qənaətə yüksək kalorili qidaların orqanizmdə maddələr mübadiləsinə və insulin funksiyasına necə təsir etdiyini öyrəndikdən sonra gəliblər.

Araşdırma nəticəsində məlum olub ki, beynin insulinə qarşı həssaslığını azaltmaq üçün cəmi beş gün fast food, şəkərli qəlyanaltılar yemək və qazlı içkilər içmək kifayətdir.

Bu hormon iştahı və maddələr mübadiləsini tənzimləməkdən məsuldur və onun təsiri zəiflədikdə insanda daimi aclıq hissi və piy yığmağa meyl başlayır.

Beş gün ərzində qeyri-sağlam qəlyanaltılar edərək gündəlik kalori qəbulunu artıran subyektlər bu qısa müddət ərzində əhəmiyyətli çəki qazanmayıblar. Bununla belə, onların beyinlərinin skanları piylənməyə meylliliyin erkən əlaməti olan insulinə həssaslığın nəzərəçarpacaq dərəcədə azaldığını göstərib. Normal qidalanma rejiminə qayıtdıqdan bir həftə sonra belə, bu dəyişikliklər davam edib və bu, lazımsız qidaların maddələr mübadiləsinə davamlı təsirini göstərir.

Alimlərin fikrincə, bu kəşf piylənmənin inkişafı ilə bağlı ənənəvi fikirləri dəyişir. Əvvəllər hesab olunurdu ki, çəki problemləri aylar və illər ərzində inkişaf edir, lakin tədqiqatın nəticələri sübut edir ki, hətta qeyri-sağlam qidaların qısa müddətli istehlakı da metabolik pozğunluqlar prosesini tetikleye bilir.


Seçilən
6
2
news24.az

3Mənbələr