Balıq, badam, papaya, molyuskalar, lobya, kartof, yumurta, ispanaq və kələm
Göz sağlamlığınızın qeydinə qalmaq təkcə yerkökü ilə bağlı deyil. Bəzən onlardan bəziləri düşündüyünüzdən də faydalı ola bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, qədim romalıların görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırmaq və göz sağlamlığını qorumaq üçün tuna qaraciyərindən istifadə etdikləri məlumdur.
Yağlı balıq. Quru göz sindromunuz varsa, bu balıq kömək edə bilər. Həftədə iki-üç dəfə tuna, alabalıq, sardina və qızılbalıq yeyin.
badam. 28 q quru qovrulmuş badam E vitamini üçün gündəlik tələbatın 45%-ni təmin edir. Bu, göz hüceyrələri də daxil olmaqla bütün bədəndəki hüceyrələri qoruyan güclü antioksidantdır.
Papaya. Bu meyvənin pulpasında likopen var. Kataraktların əmələ gəlməsini ləngidir. Papaya əslində C vitamini ilə zəngindir: bir kiçik meyvə bu vitaminin tövsiyə olunan gündəlik dozasının 150%-dən çoxunu təmin edir.
Molyuskalar. Onlar sinklə zəngindir, orqanizmi selenium, mis və omeqa-3 yağ turşuları ilə təmin edir. Bütün bunlar göz sağlamlığı üçün faydalıdır.
lobya. Onlar aşağı glisemik indeksə və yüksək lif tərkibinə malikdirlər. Fasulye həmçinin gözlər üçün digər vacib qidaları ehtiva edir: sink, B vitaminləri.
Şirin kartof. Şirin kartof yerkökü ilə müqayisədə üç dəfə çox A vitamini təmin edir: bir orta bişmiş şirin kartof gündəlik dəyərinizin 150%-ni təmin edir.
Yumurta. Onların tərkibində təbii olaraq lutein və zeaksantin var. Gücləndirilmiş yumurtalarda bu maddələr daha çox olur və onlar daha asan əmilir. Bir araşdırma, 15 il ərzində həftədə 4-6 yumurta yeyənlərin, həftədə bir və ya daha az yumurta yeyənlərə nisbətən görmə itkisi riskinin 46% daha az olduğunu göstərdi.
İspanaq və kələm. Bunlar lutein və zeaksantin mənbələri, retinanı qoruyan karotenoidlərdir. O, həmçinin yaşa bağlı makula degenerasiyasını yavaşlatır və kataraktın inkişafını dayandıra bilər.