İllər ərzində aparılan araşdırmalar göstərib ki, sağlam qidalanma rejimi yüksək qan təzyiqi, ürək xəstəlikləri, diabet və bəzi xərçəng növləri riskini azalda biləcəyi aşkar edilib. Harvard Health mütəxəssisləri pomidor, qatıq və zeytun yağı kimi qidaların müxtəlif vitamin və minerallarla zəngin olduğunu vurğulayıblar.
BALIQ
News24.az xəbər verir ki, balıq xüsusilə omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Omeqa-3 yağ turşuları beyin funksiyalarını yaxşılaşdırır və maddələr mübadiləsini sürətləndirir.
Pomidor
Milli Xərçəng İnstitutunun Jurnalında edilən bir araşdırma, likopenin prostat xərçəngi riskini azaltdığını, həmçinin döş, ağciyər və mədə xərçəngi kimi digər xərçəng növlərinin qarşısının alınmasında təsirli ola biləcəyini müəyyən edib.
paxlalılar
American Journal of Clinical Nutrition-da dərc edilən bir araşdırmada paxlalı bitkilərin ürək xəstəliyi ehtimalını azaltdığı müşahidə edilib. Diabetes Care jurnalında dərc edilən başqa bir araşdırma, paxlalı bitkilərin istehlakının diabet riskini azalda biləcəyini ortaya qoyub.
qatıq
Yaxşı bir kalsium və zülal qaynağı olan qatıqda probiyotik adlanan canlı mədəniyyətlər var. Bu "yaxşı bakteriyalar" bədəni digər, daha zərərli bakteriyalardan qoruya bilər.
taxıllar
Həm həll olunan, həm də həll olunmayan lifin yaxşı mənbəyi olan bütün taxıllar vitaminlər, minerallar və fitonutrientlərlə zəngindir. Tam taxılların müntəzəm istehlakının xolesterolu aşağı saldığı və ürək xəstəliyi riskini azaltdığı sübut edilib.
zeytun yağı
Zeytun yağı ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edən E vitamini, polifenollar və mono doymamış yağ turşuları üçün yaxşı seçimdir.
Qoz-fındıq
Fındıq, qoz və badam kimi qoz-fındıq bitki zülalının yaxşı mənbəyidir. Onlar həmçinin ürək xəstəliyi riskini azaltmaqda təsirli ola biləcək mono doymamış yağları ehtiva edirlər.
Günel Məlikzadə