Ramazan ayında qidalanma formamızda böyük dəyişikliklər olur. Yemək yeyilən saatların dəyişməsi ilə bərabər yediklərimizin çeşidi də fərqlənir.
Ramazan süfrələrində bir neçə yemək növünü birlikdə təqdim etmək, qonaqlıqlar vermək xoşlanılır.
Ramazan ayında iftar və sahur olmaqla iki əsas yemək mövcuddur. İftarda orucu zeytun, pendir kimi müxtəlif qidalarla açmaq, ardınca şorba, ətli yemək, plov, şirniyyat və ya meyvə ilə yeməyi bitirmək ənənəsi var. Sahurda isə xüsusi yeməklər hazırlanmaqla yanaşı, axşamdan qalan yeməklər və ya səhər yeməyinin bir az daha ağır forması hazırlanılır. Bu iki yemək arasında həm maye istehlakına diqqət etmək, həm də ara yeməyi olaraq meyvə, südli şirniyyat, dondurma kimi qidalar qəbul etmək mümkündür.
Balanslı qidalanma ilə Ramazan ayını sağlam keçirmək mümkündür. Yanlış qidalanma mədə və bağırsaq problemlərinə səbəb ola bilər.
Ä°ftar
Ä°ftarda yüngül mÉ™hsullarla baÅŸlamaq vacibdir. Uzun müddÉ™t ac qaldıqdan sonra bir az pendir, zeytun, bal vÉ™ ya mürÉ™bbÉ™, 1-2 dilim çörÉ™k yeyilÉ™ bilÉ™r. YemÉ™klÉ™r mümkün olduÄŸu qÉ™dÉ™r yavaÅŸ yeyilmÉ™lidir. Acılıq hissi yemÉ™yÉ™ baÅŸladıqdan 20 dÉ™qiqÉ™ sonra azalmaÄŸa baÅŸlayır, buna görÉ™ dÉ™ sürÉ™tlÉ™ yeyildikdÉ™, bu zaman keçənÉ™ qÉ™dÉ™r yediyimiz yemÉ™k miqdarı da çox olacaq. Bu ÅŸiÅŸkinlik, hÉ™zmsizlik vÉ™ É™n É™sası da kökÉ™lmÉ™yÉ™ sÉ™bÉ™b ola bilÉ™r. YemÉ™k olaraq ÅŸorba, É™tli tÉ™rÉ™vÉ™z yemÉ™yi, paxlalılar, É™t - toyuq - balıq yemÉ™klÉ™ri, plov – makaron, salatlar seçilÉ™ bilÉ™r. Bu yemÉ™klÉ™r hazırlanarkÉ™n qızartma olmamalıdır, duru yaÄŸ istifadÉ™ edilmÉ™mÉ™li, porsiyon ölçülÉ™ri böyük olmamalıdır. YemÉ™klÉ™ri yaxşı çeynÉ™mÉ™k, yavaÅŸ yemÉ™k vacibdir. HÉ™ftÉ™dÉ™ 1-2 dÉ™fÉ™ paxlalı yemÉ™yi yeyilmÉ™lidir. Salat, meyvÉ™ vitamin vÉ™ mineral ehtiva etmÉ™klÉ™ yanaşı, qidalanmamıza lif baxımından da dÉ™stÉ™k olur. Bu da bağırsaqların düzgün iÅŸlÉ™mÉ™sinÉ™ kömÉ™k edir. ŞərbÉ™tli ÅŸirniyyatlar yerinÉ™ südlü ÅŸirniyyatlar seçilmÉ™lidir. ÇöldÉ™ yeyilÉ™n yemÉ™klÉ™rdÉ™ hÉ™miÅŸÉ™ olduÄŸu kimi tÉ™mizliyÉ™ diqqÉ™t etmÉ™k lazımdır. XüsusilÉ™, ÅŸirniyyat alınarkÉ™n tÉ™zÉ™ olduÄŸundan É™min olmaq lazımdır.
Ara yeməklər
İftardan sonra iki ara yemək edilməlidir. İftardan 1 və 3 saat sonra meyvə və ya iftarda yeyilməyibsə, südlü şirniyyat yemək uyğundur.
Sahur
Sahur da heç bir halda gözardı edilməməlidir. Sahurda doymaq məqsədilə ağır, yağlı yeməklər seçmək müxtəlif narahatlıqlara səbəb ola bilər. Qızartma, makaron, plov kimi yeməklər sahurdan sonra mədə problemlərinə səbəb ola bilər. Bu səbəbdən şorba və pendir, yumurta, zeytun, az miqdarda mürəbbə və ya bal, süd qəbul etmək daha uyğun ola bilər.
Maye
Ramazan ayında gündə 2-2,5 litr qədər su içilməsi lazımdır. Yeməklərin yanında az şəkərli kompot da içilə bilər. Arada çay və ya qəhvə içmək mümkündür. Evdə hazırlanmış limonad da gözəl bir içki ola bilər. Lakin daha vacib olan su istehlakına diqqət etməkdir. Qazlı içkilər isə çox yüksək miqdarda şəkər ehtiva etdikləri üçün nadir hallarda içilməlidir. Həmçinin asidli içkilərin iftarda içilməsi mədə qazı kimi şikayətlərin yaranmasına səbəb ola bilər. Hədsiz duzlu qidalardan da uzaq durulmalıdır. Xüsusilə cips, duzlu çərəzlər çoxlu duz istehlak etməyimizə səbəb olur. Bu da susuzluğu artırır.
Ramazan bayramında da düzgün qidalanmaya diqqət etmək lazımdır. Yenə hədsiz yağlı, qızartma yeməklərdən uzaq durulmalıdır. Şərbətli şirniyyatlar yerinə südlü və ya meyvəli şirniyyatlar seçilməlidir.