RU

“Nutella” yaradıcısı vəfat edib

İtaliyada məşhur şokoladlı “Nutella”nın reseptini yaradan italyan kimyaçı Françesko Rivella 97 yaşında vəfat edib.

 

Sfera.az bildirir ki, Rivellanın ölüm xəbəri fevralın 14-də verilib və o, fevralın 17-də İtaliyanın Alba şəhərində dəfn edilib.

 

Rivella İtaliyanın Barbaresko şəhərində anadan olub və 1952-ci ildə “Ferrero”ya qoşulub. 25 yaşında, Turində bromatoloji kimya fakültəsini yenicə bitirdikdən sonra o, şirkətin "kimya otağı"nda işləməyə başlayıb və innovativ məhsulların yaradılmasında, xammalın öyrənilməsində və ləzzətlərin təmizlənməsində əsas rol oynayıb.

 

Texniki menecer və sonra direktor olaraq, o, dünyanın ən məşhur şokolad yağı “ “Nutella”nın inkişafına səbəb olan araşdırmalar aparıb. “Nutella” : şəkər, süd, fındıq, kakao daxil olmaqla 7 inqridientdən ibarətdir. Rivella şokolad yağının adını da özü kəşf edib. Onun dadı bütün dünyada milyonlarla insanın qəlbini fəth etmişdir.

 

25 yaşında, bromatoloji kimya üzrə bir dərəcə aldıqdan sonra şirkətin "kimya otağında" işləməyə başlayıb.

“Nutella” ilə yanaşı, Francesco Rivella digər məşhur “Ferrero” şirniyyatlarını: Mon Cherì konfetləri, Tic Tac, Kinder Chocolate, Kinder Surprise və Ferrero Rocher drajelərinin də yaradıcısıdır.

 

İllər keçdikcə Rivella baş menecerə qədər yüksəldi və Mişel Ferreronun etibarlı sağ əlinə çevrildi.

 

Onlar şirniyyatları tədqiq etmək üçün kopyalamaqdansa, təkmilləşdirmək məqsədi ilə birlikdə dünyanı gəzdilər.

 

Ferrerodakı işindən əlavə, Rivella Piedmont Kimyaçılar Ordeninin prezidenti idi. O, şirkətdə 40 il işlədikdən sonra 1993-cü ildə təqaüdə çıxıb və şirniyyat dünyasında zəngin bir miras qoyub. Təqaüdə çıxdıqdan sonra Albada məskunlaşıb, burada bağçılıqla məşğul olub və ənənəvi top oyunu olan pallapuno ilə sakit həyat yaşayıb. 

 

Qeyd edək ki, mərhum Rivellanın üç oğlu, bir qıselselzı və yeddi nəvəsi var.

 

Aysel

 

Избранный
56
sfera.az

1Источники