AZ

Beyin fəaliyyətini yaxşılaşdıran SƏHƏR YEMƏYİ -Hər gün 50 qram...

Reading Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, səhər yeməyində qatıqla 50 qram fındıq və qoz yemək reaksiya vaxtlarını sürətləndirir və gün ərzində yaddaşı yaxşılaşdırır.

OXU24.COM  xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri “Food & Function” jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatda 18-30 yaş arası 32 sağlam gənc iştirak edib. Təcrübənin müxtəlif günlərində səhər yeməyi üçün qatıq və taxıl ilə qoz, eləcə də digər yemək variantları istehlak ediblər. Onlar hər ilk yeməkdən altı saat sonra beyin skanları və koqnitiv testlərdən keçiriliblər.

Nəticələr göstərib ki, qoz-fındıq ilə səhər yeməyi yemək beyin sürətinə və yaddaşa qozsuz səhər yeməyi yeməkdən daha müsbət təsir edib. İştirakçıların qan testləri qlükoza və yağ turşusu səviyyələrində müsbət dəyişikliklər göstərib, hər ikisi beyin funksiyasına təsir edə bilər.

Tədqiqatçıların fikrincə, qozun tərkibində omeqa-3, alfa-linolenik yağ turşuları, zülallar və polifenol adlanan bitki birləşmələri var. Bütün bu maddələr bilişsel qabiliyyətləri inkişaf etdirə bilər. Bununla belə, bu komponentlərin təsir mexanizmlərini daha dəqiq başa düşmək üçün əlavə tədqiqatlara ehtiyac var.

Seçilən
36
7
oxu24.com

10Mənbələr