AZ

Beyin fəaliyyətini yaxşılaşdıran səhər yeməyi » AzadMedia.az



Reading Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, səhər yeməyi zamanı müsli və qatıqla 50 qram qoz yemək reaksiyaları sürətləndirir və gün ərzində yaddaşı yaxşılaşdırır. Araşdırmanın nəticələri “Food & Function” jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatda 18-30 yaş arası 32 sağlam gənc iştirak edib. Təcrübənin müxtəlif günlərində səhər yeməyi üçün qatıq və taxıl ilə qoz, eləcə də digər yemək variantları istehlak etdilər. Hər ilk yeməkdən altı saat sonra subyektlər idrak qabiliyyətlərini qiymətləndirmək üçün beyin skanları və testlərdən keçirdilər.

Nəticələr göstərib ki, qoz-fındıq ilə səhər yeməyi adi səhər yeməyinə nisbətən beyin reaksiyalarının sürətinə və yaddaşa daha müsbət təsir edib. İştirakçıların qan testləri qlükoza və yağ turşusu səviyyələrində müsbət dəyişikliklər göstərdi - hər iki amil beyin fəaliyyətinə təsir göstərə bilər.

Tədqiqatçıların fikrincə, qozun tərkibində omeqa-3, alfa-linolenik yağ turşuları, zülallar və polifenol adlanan bitki birləşmələri var. Bütün bu maddələr bilişsel qabiliyyətləri inkişaf etdirə bilər. Bununla belə, bu komponentlərin təsir mexanizmlərini daha dəqiq başa düşmək üçün əlavə tədqiqatlara ehtiyac var.
Seçilən
42
7
azadmedia.az

10Mənbələr